tisdag 21 maj 2013

Husby Riot!

Två kvällar/nätter i rad har ett gäng idioter vandaliserat Husby. Jag kommer också i från mycket knappa förhållanden men inte tänder jag eld på bilar. Jag är också en arbetslös förortsbo som känner sig väldigt frustrerad, marginaliserad och missförstådd av samhället men inte krossar jag fönster och kastar stenar på polisen för det. Nej, jag kämpar på och har skaffat mig en jäkla massa högskolepoäng. Tyvärr har det visat sig att högre utbildning inte har något större värde i Sverige.

Sen tycker jag att organisationen Megafonen har fått alldeles för mycket uppmärksamhet. Av vilken anledning kände de sig manade att hålla en presskonferens i måndags? Medierna vallfärdade i alla fall ut till Husby. Men inte för att journalisterna hade några frågor eller för att de i Megafonen hade något vettigt att säga. Man såg riktigt att Oisin Cantwell knappt kunde hålla sarkasmerna borta när han intervjuades av Aftonbladets webbreporter efter presskonfan, är det de som kallas metajournalistik? Men han nöjde sig med att påpeka det absurda i att de i Megafonen anklagade polisen för mord. Det som hände den 69-årige macheteman kan på intet sätt rubriceras som mord. Sen att Megafonen säger sig vilja jobba för en enad förort och för att lyfta Järva känns ju som ett skämt när de har ordnat en manifestation mot bygget av Kista Torn. Deras manifestation var i och för sig helt jävla obegriplig. Som argument framhävde de nån ofattbar smörja om att det bara satsades på Kista och inget på Husby. Om vi flyttar bygget typ fem hundra meter och döper de till Husby Torn är alla nöjda då? Att sen Megafonen vägrar ta tydligt avstånd från våldet i Husby är ju enbart absurt. Hoppas verkligen inte de får några skattepengar.

Och detta skyllande på polisen köper jag inte. Det var ju inte så att polisen hade tråkigt och beslutade sig för att åka till Husby och spöa ungdomar. Nej, så gick det nog inte till. Poliser är också bara människor så några klarade kanske inte av den pressade situation i Husby och betedde sig klandervärt. Det är självklart inte okej och vi har rätt att förvänta oss mer av polisen. Men det är verkligen inte okej att kasta sten på polisen och räddningstjänsten. Att det skulle förekommit systematisk rasism och övervåld från polisens sida under Husby-upploppen har jag svårt att tänka mig. Har inte sett något som helst bevis för det. Däremot har jag sett bilder på en ensam polis som blir misshandlad av ett gäng ligister. Och det var terroristerna och inte polisen som inte ville att media skulle filma upploppen. Så man kan ju fråga sig vem som har något att dölja. Sen verkar det vara folk som retade sig på att polisen kom kravallutrustade. Hur skulle de annars ha hanterat situationen? Inte kommit alls? Kommit utan kravallutrustning och gått mot en säker död?

Och vars är föräldrarna till terroristerna? Har för mig att man i London pratade om att familjer som hade ungdomar som deltog i kravallerna där skulle kunna bli vräkta. Det tycker jag man skulle kunna göra i Sverige med. Och alla bidrag till familjer vars ungdomar deltar i kravallerna borde också tas bort. Vill man inte vara en del av samhället ska man inte heller räkna med samhällets hjälp. Då kanske föräldrarna börjar hålla bättre koll på sina illbattingar så de inte utvecklas till fullfjädrade terrorister som vandaliserar våra gator. Handlingar måste få konsekvenser.

Sen undrar jag hur tidningen ”Norra Sidans”, deras läsare och annonsörer ställer sig till att en av tidningens krönikörer och bloggarskor uttrycker sig så här på Twitter ”HATAHATAHATAAAAAAA POLIS GRISEN TILLS DAGEN JAG DÖR. SANNA MINA ORD TILLS DAGEN JAG DÖÖÖÖÖÖÖR”.
Jag trodde aldrig att jag skulle fundera på att sätta en ingen reklam tack skylt på dörren men nu tror jag att jag ska sätta en upp en lapp om att jag inte vill ha ”Norra Sidan”. Jag brukar annars acceptera reklam, även om den ofta slängs direkt, bara för att värna mediejobb. Köp en tidning rädda en journalist brukar vara mitt mantra. Men en som uttrycker sig så hatiskt och onyanserat mot polisen tycker jag inte ska jobba med media. För övrigt är bloggerskan/krönikören även engagerad i Megafonen.
Enligt knapphändiga rapporter på Twitter så verkar dessutom ”Norra Sidan” vara typ det enda medium som terroristerna vill prata med. Så man kan ju undra om ”Norra Sidan” helt tar avstånd från våldsamheterna i Husby?

Avslutningsvis vill jag tacka alla poliser som varje dag på jobbet riskerar sin liv för att vi ska känna oss tryggare. Ni är värda all respekt och högre lön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar